Osteopathie

"Op zoek naar gezondheid moet het doel zijn van een arts, iedereen kan ziekte vinden", is een uitspraak van Andrew Still (1828-1917), de grondlegger van de Osteopathie.

Deze Amerikaanse arts combineerde zijn medische kennis met zijn eigen ontdekkingen; Het losmaken van vastzittende wervels verminderd spanning en geeft, o.a. door verbeterde doorbloeding van de bijbehorende organen, gezondheid. Still is als eerste begonnen met het losmaken van wervels, het zogenaamde 'bone-setting'.

 

Wat is osteopathie?

De naam osteopathie komt uit het Grieks. Osteos betekent 'bot' en pathos betekent 'lijden'. Vanuit deze vertaling betekent osteopathie het lijden van de botten opsporen om deze daarna te verhelpen.

Treesje_P4180059

Het woord pathos betekent ook 'emotie' en 'gevoel', denk aan de woorden empathie, (invoelen) en sympathie (meevoelen, meebewegen). Vanuit deze betekenis duidt osteopathie op het 'gevoel', en de 'beweging' van het bot. Dit kan gezien worden als de goed functionerende botten, dus de gezondheid van het beendergestel.

Onderzoek en behandeling vinden plaats vanuit een totaal-benadering van de klacht. Er wordt gezocht naar  wervelblokkades en bewegingsverlies in de beenderen, gewrichten en spieren (het bewegingsapparaat), in de inwendige organen met bloedvaten en lymfestelsel (het orgaansysteem) en de schedelbeenderen, het heiligbeen en de circulatie van het hersenvocht (het craniosacrale systeem).

 

Klachten

Klachten kunnen ontstaan door spanning, zogenaamde blokkades in bovengenoemde systemen. Deze blokkades kunnen ontstaan door een een stoei- of valpartij, een trap van een ander dier, littekens na operatie, verkleving van weefsels door ontstekingen en bijvoorbeeld door stress.

driebergen_30-04-2010_2

Niet alle blokkades geven direct klachten. Een blokkade kan jarenlang probleemloos zijn, omdat het lichaam dit weet te compenseren. Pas als er weer iets gebeurt, zoals bijvoorbeeld iets verkeerds gegeten, nog een valpartij of meer moeten presteren, kunnen blokkades ineens wel klachten geven.

 

Soms zijn het niet echt benoembare klachten, maar het gevoel als eigenaar dat het dier niet 'lekker in zijn vel zit'.

 
 

 

Behandeling

De behandeling richt zich op herstel van balans in het lichaam. Door middel van zachte mobiliserende technieken of manipulaties wordt de oorspronkelijke beweeglijkheid hersteld en de doorbloeding verbetert waardoor afvalstoffen worden afgevoerd. Wanneer de blokkades en het bewegingsverlies zijn opgeheven, kan het lichaam zijn eigen balans weer terugvinden en kan uw paard, hond of ander huisdier zich weer vrij en pijnloos bewegen!

da_hondpien_in_huis2

Paarden behandel ik bij hun eigen stal. Honden behandel ik bij u thuis of in Bilthoven

Na de behandeling heeft het lichaam tijd nodig om weer zijn eigen balans terug te vinden. Dit kan enkele weken duren. De behandeling werkt ongeveer zes weken door!

 

In de Verenigde Staten, maar ook in de ons omringende landen is osteopathie inmiddels een erkende vorm van gezondheidszorg geworden. Mede hierdoor heeft de osteopathie ook in Nederland steeds meer bekendheid en erkenning gekregen.