Paard

Het paard is bij uitstek een geschikt dier om te behandelen met osteopathie. Paarden laten de behandeling vaak gemakkelijk toe.

Ze bianka_pablo_kusworden rustig van de behandeling. 

 

Jonge dieren kunnen door hun speelsheid soms wat moeilijker zijn.

Door het aansingelen van het zadel, het gewicht van de ruiter, het bit in de mond, de teugels die aan het hoofd trekken, worden de nek en de rug van het paard zwaarder belast, waardoor vaak wervels 'vast' komen te zitten. Ook worden de gewrichten zwaarder belast, waardoor eerder artrose voorkomt.

Doordat het paard uit zijn natuurlijke omgeving is gehaald en ander voedsel krijgt wordt zijn maagdarmstelsel anders gebruikt. Zijn lever krijgt vaak meer te ontgiften.

anouk_op_bar_spring_2

 

Het paard is een vluchtdier en zal niet snel laten merken dat het ergens last van heeft. Op het moment dat u als ruiter iets merkt, is er ook echt wat aan de hand!

 

 

Wat kunt u merken?
Gaat het rijden anders dan anders?
Heeft uw paard een aanhoudende (lichte) kreupelheid?
Heeft uw paard singelnijd?
Heeft u steeds meer tijd nodig om het paard los te rijden?
Loopt uw paard stijf?
Drukt uw paard zijn rug weg met rijden?
Merkt u dat uw paard moeite heeft met een buiging?
Reageert uw paard gevoelig tijdens het borstelen of opzadelen?
Pablo_sneeuw2Zit uw paard niet lekker in zijn vel; duf, sloom, minder zin in het rijden of reageert hij juist feller?
Heeft uw paard moeite met verharen?
Is uw paard aan het herstellen van een blessure?
Wordt u paard moeilijk of niet hengstig?

 

Wanneer een van deze klachten zich voordoen, dan is osteopathie een mogelijkheid!

Wanneer u bovenstaande klachten wilt voorkomen, kunt u uw paard ook preventief laten behandelen!


 

 

 

 

 

 

Da_Maike_rug

 

Uw paard wordt onderzocht op o.a. spierspanningen en wervelblokkades in het lichaam, waardoor klachten kunnen ontstaan.

 

 

Da_Maike_S

 

Daarna volgt de behandeling, met manuele technieken om het dier vrij te maken van blokkades. Vrijwel direct is enige verbetering merkbaar.

 

 

Da_Maike_kop

 

De behandeling werkt tot 6 weken door. Na de behandeling overlegt u met Danielle wat het beste is t.a.v. de training.

 

 

Fries_los_in_galop

 

In vrijwel de meeste gevallen wordt geadviseerd om het paard eerst een week rust te gunnen en daarna de training langzaam op te bouwen.

 

De behandeling vindt plaats in de eigen omgeving van het paard, zodat hij zich het meest op zijn gemak voelt.

Na de behandeling is er een 'opbouw' schema.

Dit opbouw schema wordt met u besproken. Stap is een belangrijke gang, waarin de rug soepel wordt gehouden. De eerste week is het van belang om veel basisoefeningen aan de hand in stap te doen. Dit kan van simpel stappen, halt houden en achteruit gaan, naar wat ingewikkeldere oefeningen, zoals zijwaarts, schouder binnenwaarts, maar ook renvers e.d. kunnen in deze fase geoefend worden. Alles in stap. De volgende weken zal met u besproken worden, afhankelijk van wat het onderzoek en de behandeling uitwijst. Het ene paard zal 'vaster' zitten en een langere opbouw nodig hebben dan het andere paard.

 

REACTIES VAN PAARDENEIGENAREN:

Van Bianca uit Wilnis:

Hi, nog even een kleine update - ze gaat super goed! In de omgang is ze gewoon een blijer paard, en met rijden gaat ze steeds beter lopen. Vandaag was ze uit zichzelf zó voorwaarts dat ik bijna niets hoefde te doen, en dat ken ik niet van haar. Kortom super bedankt, het heeft écht geholpen, en ik ga je volgend jaar zeker nog even bellen voor een preventieve behandeling! Fijn paasweekend!

....................................................................................................................


Ik wilde even laten weten dat Satriani goed vooruit lijkt te gaan. We doen dagelijks de opgegeven oefeningen en het aan zijn staart trekken is zijn favoriet. Ik zie hem ontspannen en vervolgens gaat hij naar voren hangen tot de oefening voorbij is. Heerlijk vind hij dat!! Hij draagt zijn staart een stuk rechter en word steeds speelser. Van de week stond hij met een maatje en zijn moeder buiten en toen begon hij uit zichzelf uit te dagen en te spelen. Er kwamen zowaar een paar flinke steigeracties en zelfs vliegende gallopswissels uit. Duidelijk een teken dat hij lekker in zijn lijf zit lijkt me zo. Zijn achterbenen lijken sinds 2 weken een stuk droger. Blijkbaar heeft er toch wat vocht gezeten door de rugblokkades. In ieder geval ben ik heel blij met het resultaat zover en ik niet alleen, Satriani is veel gelukkiger. Ik ben benieuwd hoe hij zich de aankomende weken verder ontwikkelt.

Met vriendelijke groet, Suzanne Visser

....................................................................................................................

Bij Gitano (endurancepaard) heb je voor een hele verbetering gezorgd. Meteen na de behandeling merkten we al een verandering: hij liet zomaar toe dat de kleine pony's van de brokken op de grond mee aten! Zijn oren gingen niet eens naar achteren. Meestal jaagt hij ze, na een waarschuwing met zijn staart, weg en vaak nog vergezeld van een trap naar achteren. Echt een gerdragsverandering.

Ik denk dat hij best veel last had van de blokkades in zijn rug. Hij liet dat misschien bijna niet merken, maar achteraf gezien waren er toch subtiele aanwijzigingen, zoals het overgevoelig reageren bij aanraken van zijn rug door vreemden of bij kou, soms niet door willen lopen, mij afgooien tijdens de wedstrijd (2x) en soms heel narrig reageren naar andere paarden.

Er ging ook veel goed: nooit afgekeurd; rug was tijdens en na de wedstrijd vrijwel goed en zijn gedrag wende ik aan en naar mij toe viel het mee (hij is eenkennig). De verdikking achter de schoft is vrijwel verdwenen! Mijn vorige zadel was denk ik ook wat te lang.

Ik heb (na 10 dagen) weer een ritje gemaakt. Het ging heel goed. Gitano was veel meer voorwaarts en had er echt zin in. Al met al ben ik dus heel tevreden over de behandeling. Had ik het maar eerder gedaan...

Groetjes, Gabrielle de Koning