Preventie

Een paard is een prooidier, dat wil zeggen dat hij het voedsel is van de roofdieren. Roofdieren zoeken in het algemeen de zwakkere of zieke paarden uit de kudde om die vervolgens op te jagen en te doden.

Een paard zal om die reden dus niet willen laten zien dat hij ergens pijn heeft, om het prooidier in de waan te laten dat hij sneller is. Paarden verstoppen als het ware hun klachten, totdat het echt niet meer gaat.

Wanneer het echt niet meer gaat, is er dus vaak meer aan de hand dan een simpele klacht die met een dagje rust over gaat.

bianka_dressuur

Paarden worden zwaarder belast dan andere huisdieren, door het werk wat gevraagd wordt; een ruiter dragen of trekken van een wagen of kar. Hierdoor zullen eerder blokkades ontstaan in nek- en rugwevels.

Om die twee redenen (het niet snel laten zien van pijn en de de belasting) is het eigenlijk nodig om paarden regelmatig preventief te onderzoeken en indien nodig te behandelen, om zo klachten te voorkomen.

draverijen

 

Wil men ook nog bijzondere prestaties vragen aan het paard, bijvoorbeeld springen, dressuur, endurence, militairy, rensport of draverijen, dan is het noodzakelijk dat het paard vrij is van blokkades.

Preventief uw paard na laten kijken door een osteopaat is goed voor zowel het recreatiepaard als het sportpaard! 

 

 

Preventief onderzoek bij jonge paarden (Yvonne Groven 2009), heeft uitgewezen dat  er vaak al blokkades aanwezig zijn, voordat paarden zadelmak gemaakt worden. In het betreffende onderzoek betrof het 80% van de nog onbeleerde paarden. Doordat paarden wervelblokkades kunnen compenseren is het zeker niet bewezen dat de gevonden blokkades ook klachten gaan geven. Toch is het vermoeden sterk aanwezig, dat zeker met de belastingen van het rijden op termijn klachten gaan ontwikkelen.

een casus uit haar onderzoek:

Bokkipreventie_fra
4 jarige IJslandse ruin met een wat gereserveerde afwachtende uitstraling. Onbeleerd. Opgegroeid in kudde verband (met hengsten) en biologisch gevoerd. Regelmatig ontwormd, een keer per jaar ingeënt, op drie jarige leeftijd, onder algehele anesthesie, gecastreerd.
Bij het onderzoek worden enkele afwijkingen gevonden. Het hyoïd trekt naar links evenals de voorste thoraxopening. Het OAA heeft links meer spanning. Ter hoogte van Th 6‐7 en Th 11‐12 worden blokkades gevonden. Op visceraal (orgaan) niveau worden geen afwijkingen gevonden.
Hier is waarschijnlijk sprake van een puur mechanisch probleem. Eventuele oorzaken zouden het spelen in een hengstengroep kunnen zijn, waarbij een glijpartij of een koprol geen zeldzame verschijnselen zijn.